POLIČSKÉ ROCKOUPÁNÍ
23. ROČNÍK MULTIŽÁNROVÉHO FESTIVALU, 29. - 30. 5. 2020, AREÁL KOUPALIŠTĚ V POLIČCE

Aktuálně

18.04.2014 - Program

Program je již definitivně zdefinitivněn. O scénu “Koupaliště” se postaral Zbyněk Válka, který jako zvukař sjíždí ty největší fesťáky v Čechách a jeho přehled o kapelách je tím pádem megapřehledem. Scénu “Pepé” dramaturgicky naplánoval Vojta Jílek, známý to rockoupálistický matador a znalec kapel. K těmto chlapcům se ještě připojila soutěž “Poličský skřivan”, která vyslala na pódia tři kapely. Lístky jsou již v předprodejním prodeji.

Oproti loňsku budou, jak už bylo naznačeno, pouze dvě scény - “Koupaliště” a “Pepé scéna”. To Pepé je na památku jednoho z pořadatelů, který nás nečekaně opustil. Nebude tedy separé junglová nebo punková scéna, ale většina žánrů je promísena na obou tak, jak bylo vždy záměrem festivalu - poslechnout si všechno možné a přičichnout i k jiným žánrům, které člověk normálně neposlouchá. Jednotlivá vystoupení se budou prolínat, takže kdo chce, může zvládnout všechny kapely. Jo, taktéž zmizla forbína, což je myslím škoda (hlavně pro to, že jsem ji sám navrhnul Veselý obličej ). Vše ostatní zůstává stejné jako v předchozích letech. Vstupné jako vloni. Opět upozorňuji, že lístky na pátek v prodeji nejsou a nebudou, z čehož plyne, že doporučuji koupit lístky v předprodeji - 360 Kč, což je částka, kterou vypláznete za show Michala Davida nebo za 10 panáků slivovice horší kvality. Možná nebude ten velký pivní stan, protože jak už jsem psal, pivovar Polička se letos k naší lítosti nepochlapí, jak se dříve pochlapovával. Provázet slovem celý festival bude Jirka Trávníček (TRAVEX) a Lulu (Lulex), na Pepé scéně bude klasik Radomil Uhlíř. Počasí bude standardní, takže déšť, přeháňky, slunce, vedro, bláto, voda a po ránu sníh. Pokud by opravdu mělo nachumelit, doporučuji si přivstat, neboť tak vyjevené a zpitomělé obličeje jsem ještě v životě neviděl, jako tenkráte, kdy nečekaně napadl ranní sníh a lidé ráno vyhřezávali ze svých stanů a nevěřili svým smyslům...

Za zvoucí pořadatele sepsal Emanuel Ryba

23.03.2014 - ROCKOUPÁNÍ 2014

Vše se postupně dává dohromady, z dramaturgů se snažíme získat definitivní program, což by se mělo stát každým dnem (alespoň doufáme). Nic zásadně nového se neděje, snad jen pivovar škudlí a nechce zapůjčit velký pivní stan, hledáme způsoby jak snížit náklady, ukecáváme lidi na práci a úklidy během a po festivalu. Jestli někdo zná Travexe, tak bude se vší pravděpodobností festival uvádět. Další zprávy v brzké době.

03.11.2013 - ROCKOUPÁNÍ 2014

Uskutečnila se schůzka stran Rockoupání 2014, na které se dohodlo, že proběhne jako vždy poslední víkend v květnu tedy 30. – 31. května 2014. Rozpočet jako vloni, dramaturgem hlavní scény že bude Zbyněk Válka a druhé scény Vojta Jílek. O kapelách ještě není rozhodnuto a vše je v jednání. Nechme se překvapit skvělými nápady a těšme se na jaro.

25.05.2013 - Změna programu

Přátelé, kamarádi máme pro Vás dvě zprávy a to špatnou a dobrou. Ta špatná je, že kapela Visací zámek, z důvodu nemoci nevystoupí.Ta dobrá, že místo nich vystoupí kapela 100 ZVÍŘAT !!!!!!!!

21.05.2013 - Sláva !!!

Počasí se umoudřuje a vypadá to, že snad bude jenom mrznout a nikoliv chumelit. Pokud by ale přeci jenom spadl sníh, bude vyhlášena soutěž o nejerotičtějšího sněhuláka resp. sněhulačku s odměnou litr teplého nápoje dle zájmu výherce (v rámci nabídky).
Nejnovější zprávy: koupálko je posekané, úplně nesmyslně vyčistěné, tráva odvezená, začíná se stavět, z Prahy se dováží pódium a aparatura, všichni kmitají, jen já sedím doma a píši toťtotok povídání. Kapely jsou všechny potvrzeny, noclehy zajištěny. Stany se mohou stavět buď ve vyhrazených prostorách koupaliště nebo na parkovišti, cena je zahrnuta ve vstupném,  o ranních zvucích se poradíme, už se těšíme.

26.04.2013 - Co nás čeká na punk scéně vzadu?

No především punk v nejrůznějších žánrech hudebních- od ortodoxního, přes HC, po americkej, elektronickým konče. Dále punk básnický, vizuální, ale hlavně punk jako prostor k vyjádření se a vyřádění se =)

PÁTEK

Punkovou scénu otvírají Poličští Hip HopoviI - 94121 Feat. Haryto El Cuban. Se směsí punku a crustu následují mladí Svitavští Achtunk! Po nich to rozbalí zmutovanej ryzí punk z Temelína Flaška Visočini. Následuje D.I.Y. punková Poličská Mentálně narušená moucha, která má tuhle scénu na svědomí. Po ní vystoupí v současnosti nejznámější, hospodský, politicko-erotický aggro punk, s harmonikou Inseminační stanice z Brna . A následuje první velké želízko v ohni a to Tabula rasa, kompletně holčičí diy or die kapela z Děčína. Super texty a hlavně krásný baby. To si nechá ujít jen vůl :)) Poté vystoupí Kvartet doktora konopného, který neznám, ale vy si to vygooglíte. A pátek zakončuje Kohout plaší smrt - Liberecký crossover-punk hrající od roku 1996. A poté už si přijde na své jungle komunita...

SOBOTA

Po probuzení- po obědě otvírá básník TICHO:
"... Žil deset let ve squatu Milada, jemuž věnoval surrealistickou punkovou cowbojku Růže pro Miladu. Jeho literární dílo se značně rozrostlo do obsahu i do forem, a zatímco část kritiky jeho knihy označuje za dílo století, další část je otrle zavrhuje jako naprosté neknihy. Téměř vše o Tichoknihách najdete zde: http://www.czechlit.cz/autori/basnik-ticho/author.bibliografie/ "

A aby toho nebylo málo, je dalším na řadě naše druhé želízko v ohni - básník, novinář, písničkář PAVEL. J. HEJÁTKO:
"…Pravděpodobně nejvýraznější postava současné české literární avantgardy, postromantik, ve svých básních hřímající nad sociálními i politickými problémy světa, současně udivující svojí milostnou poezií Halasova či Nezvalova formátu. Během recitálu uslyšíte básně i na kytaru hrané ironizující častušky, které vytrhují z reálného všedního shonu..." A já jen dodám, že je to zároveň šlověk, který spolupracoval na českém překladu Holy Piby - bible rastafariánů. Až skončí básnící, vrhneme se do hudby a to rovnou do Kalifornského punku, který přijedou zahrát a anglicky zazpívat Rabies z Bystříce nad Perštejnem. A pak přichází HC punk Todleto Rebels z Hradce Králové...povídám HC ! Jak dohraje hácečko přeladíme se na vlny SKA punku, který zahrajou celorepublikově hrající a známý Vision Days z Brněnce. Aby samotného punku jak víno nebylo málo, bude následovat Spínací špendlík, dnes už legendární kapela z Mostu, tvořená členy Malomocnosti prázdnoty. A nakonec něco hezkého k pohlazení a to bude punk s prvky elektra a hlavně zpěvačkou, jejíž hlas rozřízne i deštivou oblohu, tedy Zputnik z Prahy. A to je konec.

Všechny kapely maj bandzone nebo jsou na youtube, takže můžete naposlouchat a hlavně přijďte pobejt ať posloucháte jakoukoliv hudbu páč to bude stát za to..

Jakub Bukva Mašek

12.04.2013 - TROCHA POVÍDÁNÍ

Správce stránek Martin, již několikrát naznačil, že by bylo dobré něco připsat, tak jsem se obětoval a hle.
 
Výběr kapel letos provedla čtveřice chlapců Kuba Mašek (punk a poezie) Teďnevím Jaksejmenuje (noční jungle) - sorry. Koupaliště s forbínou mají na svém hrbu Čerpůd a Zbyňour (Jirka Čermák a Zbyněk Válka). Poslední dva jmenovaní  se živí zvučením fesťáků a všemožných koncertů, takže jestli má někdo přehled o tom, co je dobré, co zrovna letí, kdo je v úpadku a podobně tak to není nikdo jiný než právě oni. Jelikož ale nejsou moc na psaní, tak tu máte popis některých vystupujících od starého kotlíkáře:
 
Asi největší hvězdou je kapela N.O.H.A., kterou já třeba vůbec neznám, ale když si je poslechnu a když si uvědomím, že na svých cestách přijedou do Poličky, tak si říkám super. Vždyť považte: Srbsko – Německo – Praha – Polička – Petěrburg. To je přeci pěkné společenství. Kapela se skládá z muzikantů z New Yourku, Sao Paula a Prahy.
 
Hned před Nohou se předvedou MIDI-LIDI, což je spíše elektronická kapela s projekcí a vším možným. Jestli znáte film Protektor, tak všechna muzika je právě od nich. Po chvilce hledání jsem se ubezpečil, že pocházejí z Brna, což jsem si myslel, ale nevěděl na 100% a abych tady nekecal blbosti, tak jsem raději kouknul na Internet.
 
Osobně se dost těším na kapelu POLETÍME?. Jejich písničku „Jsi lokomotiva, která se řítí tmou…“ si totiž často prozpěvuji na svých večerních cyklovýletech. Příval energie, radosti i žalosti z Brna. Žánrově se sami označují za banjo – punk – future – jazz – band, což je myslím dost výstižné.
 
Další kapelou, kterou tak trochu znám, je FAST FOOD ORCHESTRA. To je další klasika, tentokrát ale z oblasti regge a ska, takže kdo má chuť si poskákat a zablbnout nemá problém. Úplně jiná káva je PERSONAL SIGNET, což je kapela, kterou jsem ke své hanbě ještě neslyšel a tuším o ní pouze to, že produkuje klasický poctivý rock. Stejně na tom jsou HENTAI CORPORATION, kteří píší, že hrají trash - Rock´and´roll, ale tak trochu - jak mi to připadlo - oscilují mezi tresh/death metalem, rockem a legráckami, teda co mi napověděla síť.
 
Pak už z pátečního programu zbývají dvě punkovky z Pardubic a to klasika VOLANT a dvouharmonikovka DUKLA VOZOVNA. Skoro bych zapomněl na kapely ze skřivana. Celý festival otevře poličská kapela s takovým divným jménem BOÖTES, což znamená snad pastýři či co. Vyhráli diváckého Skřivana (postupová soutěž na RCK). Kapela EL´BRKAS má také netradiční jméno, hlavně pro to, že se ten název čte taky odzadu. Tahle kapela mladých kluků plná energie vyhrála Skřivana z pohledu poroty.
 
Jo, ještě forbína. Na té zahraje fenomenální harmonikář VOJTĚCH SZABÓ, kterého si doufám vyposlechnu. Představovat ZÁVIŠE myslím nemá cenu, hlavně doufám, že ve 21:00 už snad budou děti a všichni slušňáci zalezlí v postýlkách...
 
Tolik pátek v koupálku a na forbíně. Psát o Punko - junglové scéně si netroufám už vůbec ...

03.03.2013 - DEFINITIVNÍ PROGRAM (skoro)

Na noční poradě byl téměř dořešen program a řada dalších věcí. Když to vezmu od vstupu, tak vězte, že letos nebudou lístky pouze na pátek, ale buď na oba dny, nebo jen na sobotu. Sorry, ale tak nějak to vyplynulo z jednání.

Velká scéna s forbínou zůstane jako vloni, tedy mezi velké kapely vyjdou na forbínu (předpódium) jednotlivci, kteří proloží řev kapel z velkého pódia řevem svým (Záviš, Dáša Vokatá, TPL, Vojtěch Szabó, J, Michal Horák a ještě další...). Na hlavním pódiu zaexhibuje celkem 20 kapel, přičemž dramaturgové jsou přikáknuti hlavně z N.O.H.A. (y), někdo zase z Poletíme?, z Plastiků, z Boötes, z Vysáčů, Masaly, Midi lidů a já nevím z koho ještě. Sorry, že jsem nevyjmenoval všech těch 49 vystupujících, ale od toho je v menu slůvko PROGRAM.  Taky přibude dětský koutek, protože řada z bývalých vyrhelů a drsných rockerů je dnes rodičem, a tak si bude moci odložit děcko do herního plácku a vrátit se v klidu do starých kolejí (aspoň na chvilku). Uvádět kapely nejspíš bude klasicky ujetý Radomil Uhlíř, abych na něho nezapomněl.

V druhé části areálu bude opět jako vloni ohniště a stany. To je ale asi tak všechno z loňska, protože namísto šapitó bude otevřená scéna, která má trochu pošahanou dramaturgii, neboť tak nějak do tmy tam budou pankeři, básníři a podobná zjevení a s příchodem noci vyhřeznou ze svých temných slojí junglaři, DJsové... a začnou okupovat tuhle - jak my říkáme - ALPANPÓJU (alternativní pankově-junglo-póetickou scénu, neboli - jak říkají naši profesionální zvukaři - stage). Taky tam bude nejspíš bar jako za starých časů s pivem, kofolou a kořalnou.

Co se WC týče, tak asi děvčatům otevřeme záchodky v budově, pro pány, chlapce a exhibující dívky bude k dispozici standardní "chcadlo" a k tomu občas semo tamo TOI-TOIka.

Víc mě teď nenapadá co se společným úsilím vydumalo. Kdyby někoho postihla nějaká supermyšlenka, či podobná nehoda, tak sem s tím.

Za všechny sepsal strejda z budky.

 

27.11.2012 - Rockoupání 2013

Dramaturgové Čerpák a Zbyňour představili nástřel kapel, z nichž některé již byly osloveny, některé ne. Mňága, Buty, Krucipüsk, 100 Zvířat, Wohnout?, Waldagang, Visáči, Hentai corporation, Plastici, Poletíme?, Fireballs, Fast food orchestra, N.O.H.A., Debustrol, Šmicr, Záviš, Krobová, Vokatá, Midi lidi, Vítkovo kvarteto, Hm..., Harmonikář z Jihlavy...
Hodně se taky mluvilo o rozpočtu, hledalo se, kde ušetřit aby se mohly navýšit kapely.
Novinky: Punko - jungle scéna v reálu, dětský koutek, vychytanější forbína...

23.10.2012 - Rockoupání 2013 !

Jupijéj - Rockoupání 2013 se rozbíhá. Již druhá schůzka o Rockoupání 2013 proběhla v Divadelním klubu, tentokráte ve složení Čech, Čerpák, Čurbes, Kuba, Martin, Moris, Pája, Petřík, Zbyňek. Byl stanoven finanční rámec festivalu (jako vloni), dramaturgie (Čerpák a Zbyněk a všichni ostatní přítomní i nepřítomní), alter-jungle-panková scéna - pokud se podaří vše sladit, forbína ano, ale vychytanější, řeč se vedla o moderátorech, o kapelách, o ženských a tak všelijak podobně... Další schůzka, ze které vzejdou první kapely bude za měsíc.